torstai 26. toukokuuta 2016

Kävimme kotiseuturetkellä


Tähystysaukko Salpalinjan ampumakorsussa.

Puut ovat kasvaneet vasta sotien jälkeen.
Ylämaan koulun vanhempainyhdistys järjesti koulun oppilaille tutustumisretken omaan kotiseutuunsa 26.5. Päivän aikana oppilaat tutustuivat Miehikkälän Salpalinja-museoon ja Joutsenkosken myllyyn. Minä olin mukana yhtenä valvojista.

- Koululaiset oppivat koulussa paljon asioita esimerkiksi historiasta. Vanhempainyhdistys halusi tarjota heille mahdollisuuden tutustua välillä myös omaan lähiympäristöön ja -historiaan, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Hanna Häkämies.

Retkelle lähdettiin kahdella linja-autolla, joista toiseen asettautuivat 1.-3.-luokkalaiset ja toiseen 4.-6.-luokkalaiset. Autot kävivät retkikohteissa eri järjestyksessä suuremman ruuhkan välttämiseksi. Molemmissa autoissa oli mukana myös kourallinen oppilaiden vanhempia valvojien roolissa.
- Rahaa tätä varten on kerätty mm. Ylämaa-talolla järjestetyissä uuden vuoden juhlissa, ja muutenkin retken toteutuminen on mielestäni hyvä osoitus niin toimivasta kotiseutuyhteistyöstä kuin koulun ja vanhempainyhdistyksen välisestä hyvästä yhteydestä.

Salpalinja-museon kierros alkoi 15-minuuttisen elokuvan katsomisella. Siinä kerrottiin linjan rakentamisesta ja siihen käytetyistä välineistä. Sen jälkeen jakauduttiin luokittain kiertämään alueen bunkkereita, juoksuhautoja ja muita kohteita museon omien oppaiden johdolla. Bunkkerit ja niiden aseet olivat ainakin moenien poikien mielestä päivän mielenkiintoisinta antia. Lopuksi oli vuorossa vierailu museon matkamuistomyymälässä.

Joutsenkosken mylly

Joutsenkosken myllyn Veli-Matti ja Tarja Aholan johdolla tutustuttiin myllyyn ja sen tuotteisiin. Mylly saatiin käyntiinkin ja sen voimakasta mutta samalla pehmeää käyntiääntä ihmeteltiin. Vierailun lopuksi myllyn tuotteista käytiin kauppaa ilmeisesti varsin menestyksekkäästi. Jauhoja, rouheita ja hiutaleita siirtyi linja-autojen matkaan huomattavan monta muovikassillista.

Päivän negatiivisin asia olivat hyttyset. Niitä oli molemmissa kohteissa paljon jopa niihin jonkin verran siedättyneiden kotiseutumatkailijoiden mittakaavasta asiaa tarkastellen. Verenimijöitä vastaan oli kuitenkin varustauduttu pitkähihaisilla vaatteilla, eikä niidenkään osuus siis päässyt kenenkään matkaa sen kummemmin pilaamaan. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti