tiistai 24. kesäkuuta 2014

Pommi iski Pätärin talomuseoon

- Paikka oli kuin pommin jäljiltä, kuvailee Ylijärven kyläyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Mäkinen näkyä, jonka hän kohtasi Pätärin talomuseolla tiistai-iltana viime viikolla.

Salamaniskun jälkeen tutkijatkin ovat soitelleet Mäkiselle ja ihmetelleet sitä valtavaa voimaa, jolla salama iski museoympäristöön.


Varsinaisesti salama iski museon lähistöllä olleeseen koivuun, josta se jatkoi matkaa naapurissa sijaitsevan Aution tilan pellolle turmellen siellä muun muassa tilan vesihuoltojärjestelmän. Pellolta yksi salaman haara erkani navetan alle. Navetassa salama rikkoi museoesineitä ja sähkökeskuksen, ja jatkui pihapiirin poikki kyntäen puoli metriä syvän ojan maahan upotetun sähkökaapelin kohdalle. Voima oli niin valtava, että turpeet ja mullat lentelivät aittojen katoille, Mäkinen selvittää.Päästyään talomuseon päärakennuksen nurkalle salama särki muun muassa rakennuksen seiniä ja kaikki ikkunat. Sisällä se paiskoi museoesineet pirstaleiksi ja sikin sokin lattioille. Ennen tuhoa museossa oli noin 2600 luetteloitua esinettä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti