perjantai 19. syyskuuta 2014

Jatkosodan päättymistä juhlittiin Kosenkodilla

Ylämaan Kosenkodilla järjestettiin 19.9. jatkosodan päättymisen 70-vuotismuistojuhlat. Parituntiseksi venyneen juhlan ohjelma koostui mm. esitelmästä, puheesta ja musiikkiesityksistä. Tilaisuuden juontajana toimi Ylämaa-isäntä Harri Hämäläinen, ja avaussanat lausui Ylämaan Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Marja Hovi.

- Joukossamme on vielä sotaveteraaneja, vaikka heidän lukumääränsä onkin jo käynyt vähiin, Marja Hovi totesi.

- Lisäksi joukossamme on vielä suurempi osa meitä, jotka olemme sodan vaikutukset kokeneet. Jopa täällä Ylämaalla oli ihan konkreettisia aluemenetyksiä, ja pula-aika kosketti kaikkia suomalaisia sodan jälkeen.

Juhlapuheen piti Rakuunakilta ry:n puheenjohtaja Kristian Värri. Hän käsitteli puheessaan paitsi talvi- ja jatkosotien merkitystä Suomen itsenäisyydelle ja suomalaisten mielipiteenvapaudelle, myös historian muistamisen tärkeyttä. Lisäksi hän  pohti arvomaailman muutoksia erityisesti nuorten keskuudessa kuluneen 70 vuoden ajan. Erityisesti oman maan historiaa ja perinteitä on tärkeää vaalia, koska myös nykyhetken ymmärtäminen ja tulevaisuuden arviointi pohjautuvat historian tapahtumiin.

- Ajan saatossa tapahtumat ja niiden merkitykset saattavat laimeta ja jopa unohtua. Onneksi tässä tapauksessa ei ole käynyt näin. Viime sotien tapahtumia ja niiden  merkitystä Suomelle ei ole unohdettu, eikä tulla unohtamaan, Värri totesi.

- Itsenäisyys ja vapaus ovat varmasti jokaisen nuoren ja vähän vanhemmankin mielessä. Valitettavasti siihen ei osaa aina kiinnittää riittävää huomiota, koska se tuntuu niin itsestäänselvältä asialta.
Itsenäisyys ja vapaus tulevat etenkin silloin mieleen, kun luemme tai kuulemme huonoista uutisista maailmalla, kuten Ukrainan-sodasta.

- Monet paikallaolijoista ovat kokeneet vastaavanlaisia kokemuksia kuin esimerkiksi ukrainalaiset, syyrialaiset tai vaikkapa irakilaiset parhaillaan kokevat, myös Värri vielä muistutti.


Esitelmä Narvan marssista

Ylämaan koulun neljäsluokkalaiset laulavat "Sinistä ja valkoista" Liisa Tirrosen johdolla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti