sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Idän judoseurat viettivät pääsiäisen Petroskoissa

Oчень приятно! Otshen prijatna!

Julkaistu mm. Judo-lehdessä 2/2014

Seitsemän judoseuraa Itä-Suomesta teki pääsiäisenä 18.-21.4.2014 matkan Venäjälle, Karjalan tasavallan pääkaupunkiin Petroskoihin. Matkalle osallistui noin 70 eri-ikäistä judoharrastajaa pääosan ollessa kuitenkin junioreita. Venäjän Karjalan alueella toimivista judoseuroista osallistui varsinaiselle leirille vähintään yhtä paljon porukkaa, joten meno oli hyvinkin kansainvälistä.  

Hyvinkin erikuntoisista taloista koostuvat  karjalaiskylät herättivät
ajomatkan aikana ihmetystä varsinkin nuorimmissa matkalaisissa.
Aurinko paistoi jo varsin lämpimästi, kun kaksi linja-autoa kokoontui ottamaan viimeisiä suomalaisia kyytiin Tohmajärveltä. Tunnelma oli hilpeä ja osin jännittynytkin;  olihan monen matkustajan kohdalla alkamassa ensimmäinen ulkomaanmatka, ja vielä useampi matkusti ensimmäistä kertaa Venäjälle.  Matkalla oli mukana myös Venäjän-konkareita, ja niinpä rajanylitys Niiralassa suoritettiin matkustajien lukumäärä huomioonottaen varsin ripeästi.  Sortavalasta kyytiin nousi vielä lisää matkustajia, ja sen jälkeen alkoikin neljän tunnin ajomatka kohti Karjalan tasavallan pääkaupunkia Petroskoita. Vaikka ensimmäiset kilometrit tarjosivatkin hieman töyssyistä menoa, käytännössä koko matkalla oli kuitenkin käytössä hiljattain uusittu, hyväkuntoinen maantie.

Matkalla pidettiin peräti viidet vähintään kahden tunnin mittaiset harjoitukset, joista viimeisen lajina oli tosin judon sijaan jalkapallo. Tiedoksi muuten, että yli 150 judokaa samaan aikaan samalla matolla on mahtava näky!

Petroskoi on kaunis kaupunki, jolla on myös suomalainen historiansa (eikä pelkästään jatkosodan asemavaiheen ajalta). Euroopan toiseksi suurimman järven Äänisen rannalla on mahdoton arvioida, onko kaupunki rakennettu meren vai järven äärelle. Pääsiäisviikonlopun tunnelma muutenkin oli myös kaupungilla hyvin viehättävä. Paikalliset asukkaat olivat sankoin joukoin viettämässä aikaansa ilman mitään kiirettä mihinkään. Aurinko paistoi, tuuli ei ollut liian kylmä, ja niinpä hyvää mieltä oli mahdoton välttää kaupungilla liikkuessa.  - Siitä tosin joku saattoi pettyä, että mainion kelin vuoksi ei Äänisen kuuluisia aaltoja päässyt juurikaan näkemään...

Ensimmäisen illan harjoitukset vedettiin pääosin suomalaisin voimin. Matkalla oli mukana voimassaolevan tuomarilisenssin haltijoita, ja tuoreet kilpailusäännöt käytiin läpi siinäkin hengessä, että venäläisiä ystäviä kutsuttiin samalla osallistumaan suomalaisten kilpailuihin.
Ammattimies opettamassa

Venäjän maajoukkueen Viktor Semenov esittelee Ouchi-gari -heiton 
tehokkaan horjutuksen ja onnistuneen suorituksen.
Matkan ehdoton huippukohta olivat kuitenkin useissa kansainvälisissä arvokisoissa palkitun venäläisen mestarijudoka Viktor Semenovin vetämät kahdet harjoitukset lauantaina. Opetusta seuratessa oli helppo todeta jälleen kerran se, miten helpolta vaikeatkin judotekniikat näyttävät, kun ammattimies niitä esittelee.  Semenovin  nimikirjoitus judopassissa oli samalla arvokas muisto leirille osallistuneille nuorille harrastajille.

Vierailun isäntänä toimi erittäin ansiokkaasti Karjalan tasavallan urheilu- ja nuorisokulttuuriasioiden varaministeri Maxim Antipov. Matka järjestettiin osana Itä-Suomen liikuntaopiston hallinnoimaa Cross-Border Move For Health -projektia. Pohjois-Karjalaan ja Karjalan tasavaltaan kohdistuvan projektin tavoitteita ovat mm. tiedon jakaminen, asiantuntijoiden verkostoituminen ja kohderyhmien osaamisen vahvistaminen.

Varaministeri Maxim Antipov (toinen vasemmalta) huomioi loppu-
juhlallisuuksissa erityisesti Varkauden Yama-Arashin Petteri Tolvasen (4. kyu),
 joka täytti matkan aikana 50 vuotta. Petteri oli lähtenyt ulkomaille pakoon 
syntymäpäiviä. Kuvassa myös matkaisäntä Raimo Pöysti (vasemmalla) ja 
matkaemäntä Sini Hukka (toinen oikealta).
- Olimme jo aikaisemmin pohtineet itäsuomalaisten judoseurojen yhteistä ulkomaanleiriä, kun kuulimme tästä projektista, kertoo matkaisäntänä toiminut Raimo Pöysti (2. kyu) Varkauden judoseura Yama-Arashista.

- Asiat etenivät toivomallamme tavalla, ja alunperin kolmepäiväiseksi suunniteltu matka muuttui neljäpäiväiseksi, ja linja-autojakin lähti matkalle lopulta yhden sijasta kaksi.

Matkaa rahoitettiin myös Suomen Judoliiton entisen aluejärjestön, Itä-Judon, varoista. Erityinen tarkoitus oli tarjota kansainvälinen leiri sellaisille nuorille judoharrastajille, joilla ei taloudellisista syistä muutoin ole mahdollisuutta osallistua huippuleireille. Esimerkiksi (vanhempien) työttömyyshän on alueella suurta.

- Mielestäni matkan muutkin tavoitteet ylitettiin reilusti, Pöysti jatkaa.

- Suomalaisnuoret oppivat matkalla paljon ryhmähengestä - ketään ei jätetty porukan ulkopuolelle. Myöskin suomalaisten ja venäläisten lasten ja nuorten keskinäinen yhteishenki oli hyvä; kielimuurit ylittäen harjoiteltiin reippaasti yhdessä. Tämän vuoksi tulevaisuuteen on helppo suunnitella lisää yhteistyötä - uusi matka onkin jo suunnitteilla.

Matkan suomalaiset yhteiskuvassa, mukana tosin myös venäläisiä kavereita.
Rajat ylittävä työ judon parissa ei ole Itä-Suomen alueella ollenkaan uusi ajatus, vaan sillä on pitkät perinteet.

- Esimerkiksi Kiteen judoseura Kippon on tehnyt Sortavalan judoseuran kanssa vahvaa yhteistyötä jo 25 vuoden ajan, kertoo seuraveteraani Terho Hukka (4. dan).

- Pyrimme käymään toistemme luonna harjoituksissa säännöllisesti
noin kerran kuukaudessa.


Mukana oli harrastajia seuraavista suomalaisista seuroista:

- Joen Yawara ry, Joensuu
- Kippon ry, Kitee ja Tohmajärvi
- Kuopion Judokerho Tomodachi ry
- Lappeenrannan judoseura Kamiza ry
- Lieksan Jigoku ry
- Mikkelin Judo ry
- Yama-Arashi ry, Varkaus
260 000 asukkaan Petroskoi on kansainvälinen yliopistokaupunki. Kaupunkitaajaman historian katsotaan alkaneen vuodesta 1703, kun Pietari Suuren mukaan nimetty rauta- ja tykkitehdas perustettiin Lohijoen suulle. Kaupungin venäjänkielinen nimi tuleekin tämän tehtaan mukaan, Petrozavodsk eli Pietarintehdas.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti