keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Taas uusia harrastajia etsitään karate-harrastuksen pariin

"Hai!" - Asko Hakulinen vastaa kuuluvasti sensein (eli johtavan opettajan), Kim Mitrusen määrittelemän harjoituksen osalta. Se tarkoittaa, että harjoitusten vanhin oppilas on ymmärtänyt, mitä opettaja haluaa oppilaiden harjoittelevan.

Karateharjoitus on paljon muutakin kuin itsepuolustustaitojen opettelua. Harjoitukset alkavat huolellisella lämmittelyllä, koska lämpimät lihakset ehkäisevät erilaisten urheiluvammojen syntyä. Perusliikkeitä harjoitellaan heti peruskurssilla, mutta koko ajan myös korkeammilla vyöarvoilla, koska ne luovat perustaa koko lajille. Sama koskee kataa, eli määrättyjen liikkeiden sarjoja.

- Ilman kataa karatesta riisuttaisiin pois lähes kaikki, analysoi Ylämaan karateseuran puheenjohtaja-sensei Kim Mitrunen.

- Vaikka nämä ennaltamäärättyjen liikkeiden kokonaisuudet ehkä välillä tuntuvatkin vähän työläiltä, ne kuitenkin muodostavat pohjan koko lajin harrastamiselle.

Kim Mitrunen tietänee, mistä puhuu. Hän on nimittäin tuonut koko Shorin-ryu seibukan-karaten tyylisuunnan Suomeen. Tämä tyylisuunta perustuu perinteiseen okinawalaiseen Karateen, jonka pohjalta muut tyylisuunnat ovat myöhemmin kehittyneet. Tyylissä painotetaan vartalon luontaisia liikeratoja ja asentoja, ja sen vuoksi esim. loukkaantumisriski on pienempi kuin vaikkapa salibandyssa tai jalkapallossa.

Verrattuna muihin karaten tyylisuuntiin, Seibukan-karate on ehkä hieman vähemmän kilpailullista ja enemmän tekniikkaa painottavaa. Tästä syystä se sopiikin mainiosti kaikenikäisille ja -kuntoisille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Karaten alkuperäissaarella Okinawalla harjoitellaan helposti jopa 90-vuotiaaksi asti!

Ylämaalla karatea harjoitellaan kahdesti viikossa, tiistaisin ja torstaisin.

- Jos tämä nuorisotalon harjoitusvuoro meiltä viedään, niin luulen harjoitusolosuhteiden heikentyvän selvästi, Kim Mitrunen toteaa.

- Koululla voisi tietysti harjoitella, mutta siellä salivuoroilla on ihan toisenlainen hintalappu. Kyllä se olisi kuolinisku näin pienelle seuralle.

Yksi Ylämaan karateseuran nuorimpia jäseniä on 13-vuotias Kasperi Nikunen. Hän aloitti tämän harrastuksen parissa syksyllä 2012, koska halusi kokeilla lajia.

- Aluksi monet harjoituksista jopa hieman ärsyttivät. Mutta sen jälkeen, kun suoritin keltaisen vyön keväällä 2013, on mielipiteeni muuttunut. Tällä hetkellä harjoitusmotivaatio on kova, ja jos fysiikka vain kestää, aion harjoitella lajia peräti mustaan vyöhön asti.

Ylämaan karateseuran järjestämä peruskurssi alkaa torstaina 13.2. klo 18.30 Ylämaan nuorisotalolla. Mukaan tarvitaan verkkarit tms. sisäliikuntavälineet, ja kurssin hintana on 40 euroa. Kurssi tähtää keltaisen vyön suorittamiseen vielä tämän kevään aikana. Ikärajaksi on määrätty vähintään 12 vuotta.

- Voimme luvata, että näiden harjoitusten jälkeen ei tarvitse jumppaan tai juoksulenkille enää mennä. Takaamme, että joka paikka on kipeänä ja hiki pinnassa harjoitusten jälkeen, virnistelee Asko Hakulinen.

- Kaikenikäisten kannattaa tulla ainakin tutustumaan, kannustaa puolestaan Kasperi Nikunen.

Ylämaan karateseura on perustettu vuonna 1996. Vuosien mittaan voidaan arvioida seuran kouluttaneen jopa 1000 henkilöä karaten saloihin - ja vähintäänkin useita satoja. Entisen Ylämaan kunnan koon huomioonottaen se on sangen kunnioitettava lukema!

Kim Mitrunen näyttää, miten itsepuolustussuoritus tulee tehdä. "Hai," vastaa harjoitusten vanhin oppilas Asko Hakulinen. Mallisuorituksen vastaanottaa sinisen vyön karateka Eetu Nikunen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti