keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Sotaveteraanit siirtymässä perinneaikakauteen

Sotaveteraanijärjestöt valmistautuvat siirtymään uuteen aikakauteen. Koska sotaveteraanien määrä alkaa olla varsin pieni, järjestöt aloittavat vuoteen 2020 kestävän siirtymävaiheen, jonka aikana niiden painopiste siirtyy paikallisten perinteiden vaalimiseen.

- Tietenkään emme unohda oikeita sotaveteraaneja niin kauan, kuin heitä vielä yksikin on joukossamme, muistutti Ylämaan Sotaveteraanien 19.2. Kosenkodilla järjestämässä tilaisuudessa luennoinut Seppo Pesonen Etelä-Karjalan Sotaveteraanipiiristä.

- Järjestön rakenne tulee kuitenkin vähitellen muuttumaan siten, että paikallisyhdistysten pienentyessä niitä yhdistetään ensin isompiin, ja lopuksi esimerkiksi tänne Etelä-Karjalaan jää vain yksi järjestö.

Perinnejärjestönä toimiminen tarkoittaa sitä, että järjestö kerää talteen tietoa paikallisista juhlista, tavoista, muistomerkeistä, ynnä muusta, ja pyrkii myös ylläpitämään niitä ainakin jossain määrin.

- Tämä tiedon kerääminen ja tallentaminen on kuitenkin aloitettava jo nyt, Seppo Pesonen muistutti.

- Tähän työhön kutsutaan mukaan muitakin, kuin veteraanijärjestöjen edustajia. Tavoitteena on kerätä tietoa mahdollisimman kattavasti, ja luetteloida sitä sitten Internetiin vapaasti kaikkien saataville. Näin saadaan suurin varmuus siitä, että tieto myös säilyy ja että sitä käytetään.

Yleisöpuheenvuoron käyttänyt Ylämaan Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Marja Hovi kertoi, että ainakin Ylämaalla on pidetty kunnia-asiana sitä, että omista perinteistä pidetään kiinni. Tämä on korostunut Lappeenrannan kanssa tehdyn kuntaliitoksen jälkeen.

- Veteraanipäivän tilaisuus on hyvä esimerkki tästä. Ei tulisi mieleemmekään, että sen järjestäminen Ylämaalla lopetettaisiin. Ei ollenkaan kaikilla veteraaneilla ole halua eikä välttämättä mahdollisuuttakaan lähteä juhliin Lappeenrantaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti