lauantai 2. huhtikuuta 2016

Suomen kameraseurojen liiton vuosinäyttely 2016 Lappeenrannassa


Olen kiertänyt Suomen kameraseurojen liiton (SKsL ry) näyttelyitä vuodesta 1998 lähtien niin, ettei väliin ole jäänyt kuin ihan jokunen. Näyttelyitä järjestetään vuosittain kaksi; keväällä aiheeton "vuosinäyttely" ja syksyisin "teemanäyttely" jostain tietystä aiheesta. Tänä keväänä vuosinäyttelyn oli vuoro olla Lappeenrannassa, jossa Saimaan kameraseura (SKS ry) täytti 70 vuotta. Näyttelyt järjestetään paikallisten järjestäjien toimesta eri puolella Suomea painottaen juurikin vaikka merkkipäiviä.

Avajaiset: Jarmo Mäntykangas sai diplomin (taas).
Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Saimaan kameraseuran järjestämän "liittonäyttelyn" järjestelyissä minulla ei ollut oikeastaan osaa eikä arpaa. Kuten helmikuisessa blogitekstissäni kerroin, olin kyllä yksi tuomareista, mutta käytännön järjestelyihin minun ei enää tarvinnut osallistua. Niinpä olikin mielenkiintoista tarkkailla seuran nuoremman sukupolven aikaansaannoksia ja nauttia vain siitä, että sai olla avajaisviikonlopun tilaisuuksissakin läsnä. Yhden hyvin lyhyen puheen jouduin tosin pitämään yhdessä Yki Hytösen kanssa, aiheena tuomareiden toiminta näyttelyn kuvia valittaessa.

Myös juhlaillallisella oli ohjelmaa.
(Korjaan: En minä ollut teemanäyttelyn 1986 järjestelyissä mukana ollenkaan. Olin silloin kahdeksanvuotias...)

Näyttely järjestettiin Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen Galleria Pihatossa. Avajaisiin saapui runsaasti väkeä eri puolilta Suomea. Avajaisrituaaliin kuuluivat puheet, palkitsemiset ja muut vastaavat pönötykset kuten arvonimien luovutus. Voi olla, että jotkin "kadunmiehistä" häipyivät kesken rituaalien, koska palkintojen määrä oli niin suuri.

Näyttelyn avajaisten yhteydessä nähtiin toisaalta myös mielenkiintoisia esitelmiä, ja vuosinäyttelyn rinnalle Pehtoorin tupaan oli pystytetty Saimaan kameraseuran oma 70-vuotisjuhlanäyttely. Avajaisten jälkeen juhlaväki siirtyi viereiseen rakennukseen, Lappeen pappilaan maittavan karjalaispöydän ääreen. Siellä ohjelmaan kuului myös paikallisen harrastajateatterin sketsejä, maljapuheita ja - ennen kaikkea - äärimmäisen hyvää ruokaa. Lappeen Ruustinna ei vielä kertaakaan ole tarjonnut pettymystä ruuan maittavuuden suhteen.

Sunnuntaiaamuna ohjelma olisi vielä jatkunut liiton kevätkokouksella, mutta en mennyt sinne. Olen nimittäin jättäytynyt pois siitä virallisesta osuudesta. :-)
Näyttelyluettelo, jota painettiin 1000 kpl.
Myönnetään: osallistuin sen verran, että taitoin tämän(kin). :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti