maanantai 26. lokakuuta 2015

Lappeenranta Big Band täyttää 60 vuotta

Juhlakonsertin solisteina mm. tangokuningatar Maria Tyyster ja saksofonivirtuoosi Jukka Perko 

Lappeenranta Big Band on yksi pisimpään Suomessa big band -musiikin perinnettä vaalineista ja sitä edistänyttä orkestereista. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta orkesterin perustamisesta. Vuonna 1955 Lappeenrannan muusikkojen suureksi tanssiorkesteriksi nimetty orkesteri on toiminut yhtäjaksoisesti läpi vuosikymmenten. Vuonna 1981 nimi vaihtui big bandiksi ja orkesterin taustalle perustettiin oma yhdistys. Orkesteri on toiminut monien nykyisten huippumuusikoiden kasvualustana ja menestynyt itsekin mm. big bandien suomenmestaruuskilpailuissa. Kilpailun pääsarjan orkesteri voitti vuonna 1989, ja 1991 se tuli avoimen kisan toiseksi ollen samalla paras suomalainen kokoonpano. Juniori- big band on voittanut junioreiden SM-kisat 1991 ja 1998. 

Orkesteri harjoittelee säännöllisesti joka viikko omalla harjoitussalillaan Lappeenrannan Snellmaninkadulla. Esiintymisten määrä on vuosittain vakiintunut noin kymmeneen, ja ne koostuvat niin tanssikeikoista kuin konserttimaisemmistakin esityksistä. Orkesterin kapellimestarina ja harjoitusten päävetäjänä on vuodesta 1996 lähtien toiminut Ismo Varis. 

Myös juhlavuosi on kulunut erilaisten esiintymisten merkeissä ja se huipentuu juhlakonserttiin sunnuntaina 1.11. klo 17 Lappeenranta-salissa. Konsertissa tarjoillaan mielenkiintoinen kattaus musiikkia, jota on kasattu eri teemoista. Pääsolisteina toimivat vuoden 2014 tangokuningatar Maria Tyyster sekä Jukka Perko, joka on yksi Suomen tunnetuimpia saksofonisteja. Konsertissa on mukana myös Lappeenranta Big Bandin riveissä aiemmin soittaneita muusikoita. Esimerkiksi rumpali Tomi Salesvuo on tuonut konserttiin mukaan muutaman omia sävellyksiään, joita hän on aiemmin esittänyt oman East Funk Attack -yhtyeensä kanssa. Kappaleet ovat saaneet uudet sovitukset big band -orkesterille sopiviksi. Lisämaustetta niihin tarjoilevat laulaja Anniina Karjalaisen tulkinnat sekä saksofonisti Esa Niivan soolot. 

Etelä-Karjalasta lähtöisin oleva Maria Tyyster (s. 1988) on ollut Lappeenranta Big Bandin luottosolisti jo vuosien ajan. Orkesteri on teettänyt konserttia varten täysin uusia sovituksia tangoista esitettäväksi Tyysterin kanssa. Vuoden 2014 tangokuningattarelle juuri tangot ovatkin erityisalaa, mutta niiden lisäksi Tyyster esittää myös muuta tunnelmallista sekä menevää jazz- ja viihdemusiikkia. 

Jukka Perko (s. 1968) on yksi jazzmusiikin ehdottomista kärkinimistä Suomessa. Hän sai Suomen jazzliiton arvostetun Yrjö-palkinnon vuonna 1989, ja on toiminut muusikkona mm. UMO Jazz Orchestrassa. Tässä konsertissa hän toimii ensimmäistä kertaa Lappeenranta Big Bandin solistina. Hänen hienoa saksofonisointiaan kuullaan niin suomalaisen musiikin klassikkosävelmissä kuin tiukkojen jazzstandardien soolo-osioissakin. 

Konsertin vierailevana kapellimestarina toimii Johannes Salomaa. Salomaa on itsekin Lappeenranta Big Bandin kasvatteja. Nykyisin hän on pääkaupunkiseudulla asuva ja työskentelevä monipuolinen musiikin ammattilainen, joka on myös sovittanut konsertissa kuultavat uudet tangosovitukset. Orkesterin varsinainen kapellimestari Ismo Varis tarvittiin tällä kertaa toisiin tehtäviin. Hän hoitaa orkesterissa haastavan ykköstrumpetistin tehtävät ja toimii trumpettisektion johtajana.  

Lappeenranta Big Bandin 60-vuotisjuhlakonsertti Lappeenranta-salissa (Villimiehenkatu 1) sunnuntaina 1.11.2015 klo 17.00.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti