perjantai 31. heinäkuuta 2015

Valokuvausleirillä Joutsenossa

Tänään päättyi taas Joutsenon taidekesän valokuvauskurssi. Samalla saattoi päättyä yksi osa omaakin historiaani. Tämä oli 16. kerta, kun järjestin tämän leirin - ja luultavasti myös (ainakin toistaiseksi) viimeinen. Olen nimittäin ajatellut, että 16 kertaa on riittävä määrä yhdelle miehelle - välillä voi olla toistenkin vuoro. Ja rehellisemmin sanoen olen ihan tietoisesti päättänyt hankkiutua tämän vuoden aikana eroon suurimmasta osasta kaikkea ylimääräistä tekemistä. Neljän lapsen isälle riittää normaaliarjen pyörittämisessä niin paljon tekemistä, että palkkatyön lisäksi siinä ei enää kauheasti muuta ehdi. Kun kaikki harrasteeni ovat minulle yhtä rakkaita, on ainakin omasta mielestäni reiluinta vähentää niistä kaikista tasapuolisesti - ja se on jo käynyt selväksi, että ainakin jostain on pakko vähentää.

Veijo Kantele kertoo kuvailmaisusta, sommittelusta ja väriopista 27.7.2015
Joutsenon taidekesä on mahtava tapahtumakokonaisuus, joka on vakiinnuttanut paikkansa Etelä-Karjalan taidemaailmassa jo vuosikymmeniä sitten. Se järjestettiin tänä vuonna 43. kerran, ja "suurelle yleisölle" se tarjoaa lukuisten kurssien lisäksi uskomattoman korkeatasoisia konsertteja ja näyttelyitä. Konserteissa on mahdollista kuulla mm.  Erik T. Tawaststjernan (Sibelius-akatemian pianomusiikin professori) kaltaisia maailmantähtiä, kun he opetuksen lisäksi esiintyvät myös itse.

Joutsenon taidekesän valokuvauskurssi järjestettiin nyt 16. kerran. Neljä vuotta (2012-2015) tämä  kurssi on nauttinut myös Suomen kameraseurojen liiton kunniakkaan, perinteisen kesäkurssin asemasta; vuodesta 2010 sitä on kutsuttu myös Saimaan kameraseuran kesäleiriksi (ja tänäkin vuonna kaikki kouluttajat olivat SKS:n jäseniä), ja ensimmäiset 10 vuotta (2000-2009) se käytti liiton nuorisokurssin titteliä. Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus on myös osallistunut kurssin järjestelyihin perustamisestaan 2005 lähtien joka vuosi. Ja tänäkin vuonna kurssiin kuului tutustuminen keskuksen ylläpitämän Galleria Pihaton näyttelyyn (esillä Vesa Tyni, Vuoden muotokuvaaja 2015). Voidaan siis hyvin todeta, että toimiva ja monipuolinen yhteistyö on luonut edellytykset onnistuneelle koulutustapahtumalle.

Kurssilaisten ikäjakauma on laaja, ja niin ovat mieluisimmat 
kuvauskohteetkin laajalti edustettuina. ;)
Olen tämän kurssin myötä saanut vuosien mittaan paljon ystäviä ja tuttavia eri puolilta Suomea, ja tarkemmin analysoituna jopa elinikäisiä ystäviä. Kurssilla on nähty virallinen kosinta, ja parinkin kurssilaisen häitä olen myöhemmin ollut todistamassa, jopa kirjaimellisesti. Nuorisokurssilaiset perustivat lisäksi vuonna 2001 oman yhdistyksen ja tapasivat toisiaan monta kertaa vuodessa useamman vuoden ajan (ennen kuin alkoivat perustella perheitä ja remontoida rintamamiestalojaan), ja niihinkin tapahtumiin osallistuin myös itse aktiivisesti.

Minua lukuunottamatta muut kouluttajat ovat vaihdelleet vuosien mittaan, koska pääperiaatteena ainakin nyt "aikuisten kurssin aikana" eli vuodesta 2010 lähtien on ollut se, ettei kurssi kauheasti toistaisi itseään. Suuri osa kurssilaisista ei nimittäin jätä osallistumista yhteen vuoteen, ja eri vuosina on siis ollut oltava eri painopistealueet.

Vuoden 2015 uutuutena tutustuttiin Jarmo Mäntykankaan kuvaushelikoptereihin.
Kurssin ohjelma on kuitenkin aina lyöty lopullisesti lukkoon vasta kurssin aikana, ei missään tapauksessa etukäteen. Tämä on ollut ihan tietoinen valinta. Jos jonkin vuoden kurssilaisia on kiinnostanut pääasiassa valokuvien näyttelylaatuinen tulostus, kehystys ja ripustus, olisi ollut aivan turhaa kirjoittaa etukäteen lukujärjestykseen että torstaina klo 12-14 opiskellaan Adobe Photoshopin tasojen (layer) käyttämistä. :-D

Rennolla otteella


Tommi Kähärä kouluttaa valokuvien tulostamista 1.8.2012
Etukäteen tiedusteltuna joitakin kurssilaisia on ärsyttänyt se, ettei viikko-ohjelmaa ole saatettu lukujärjestyksen muotoon jopa jo ennen kurssia. Ja ettei tiedetä sitä, onko painopiste kenties valaisussa, kuvankäsittelyssä vai tulostuksessa. Vai missä. Yhtenä vuonna mentiin jopa niin pitkälle, että kurssilaiset ihan itse laativat maanantain aikana koko viikon kestävän lukujärjestyksen (jota toimenpidettä en arvostanut yhtään, kun se sitten sitoi porukkaa vähän liikaa). MUTTA jälkikäteen kysyttäessä näitä soraääniä ei sitten ole ollutkaan. Jo ensimmäisenä päivänä saa pienellä yhteisellä tehtävänannolla selville porukan osaamisen, ja yhteisellä esittäytymisellä tietoon pääpainopisteet. Kurssille on ollut tyypillistä myös se, ettei yksittäisten kurssilaisten ole ollut pakko osallistua mihinkään "säännölliseen" ohjelmaan. Jos joku haluaa käyttää kurssiviikon siten, että ottaa tarjonnasta hyväkseen vain täysihoidon ja käyttää aikansa vaikkapa Konnunsuon lintuapajilla tai kiertelemällä Etelä-Karjalan autiotaloja, niin siitä vain! Kurssin aikana nautitut ruuat ovat joka vuosi olleet niin hyviä, että jo niiden takia on kannattanut osallistua.

Muotokuvauskoulutusta 31.7.2012 / Tommi ja Mari Joutjärvi
Joutsenon Taidekesän oma henkilöstö on osaltaan mahdollistanut sen, että nämä leiriviikot ovat olleet niin mahtavia. Jo alusta asti homma on sujunut ilman turhaa byrokratiaa; niin kurssilaiset kuin kouluttajatkin ovat voineet siis keskittyä itse asiaan eli valokuvaukseen.

- Haluamme tästä kurssista elinikäisen yhteistyön, totesi Joutsenon Taidekesän johtaja Leena-Marja Virtanen jo toisen kurssin jälkeen vuonna 2001.

- Annamme sinulle täysin vapaat kädet kurssin kaikkien järjestelyjen suhteen, hän puolestaan totesi viitisen vuotta sitten, kun meinasin mennä toimistoon etukäteen neuvottelemaan... muistaakseni kouluttajien majoitusyksityiskohdista sillä kertaa.

Joutsenon taidekesän valokuvauskurssilaisia Vesa Tynin näyttelyssä 30.7.2015
- Olemme tottuneet luottamaan siihen, että hommat kanssasi sujuvat parhaiten, kun emme niihin liikaa puutu. Mutta ilmoita meille sitten kuitenkin, mitä olet sopinut, että mekin tiedämme.

Nyt Leena-Marja on jäänyt eläkkeelle, ja muutenkin minusta tuntuu, että muutosten tuulet ja uudet toiveet kerääntyvät myös valokuvauskurssin päälle. Tämä on osasyy sille, miksi minun on omasta mielestäni hyvä vetäytyä uudistusten tieltä välillä ihan vain sivustakatsojaksi. Uudelle sukupolvelle on annettava tilaa, kun kehittämishalua kerran on.

Tulevaisuuden suunnittelua


Joutseno valikoitui valokuvauskurssin pitopaikaksi aikoinaan siksi, että tiesin Joutsenon Taidekesän ja Joutsenon opiston entuudestaan. Olin lapsena osallistunut monena vuonna soittokursseille. Nyt kuitenkin alkaa olla takki tyhjä. En sano, ettenkö tätä kurssia lähtisi taas järjestämään jatkossakin, mutta tällä hetkellä (vaimoni) mielipide on se, että nyt on muiden vuoro jatkaa tästä. ;)

Kurssilaiset ja kouluttajat yhteiskuvassa 30.7.2015
Kiitos 2000-2015: Lauri Heino, Mikko Joona, Mari ja Tommi Joutjärvi, Veijo Kantele, Seppo Kiljunen, Raimo Korpela, Anu Kosonen, Tommi Kähärä, Vesa Laitinen, Tommi Laitio, Jarmo Mäntykangas, Ari Nakari, Sami Perttilä, Marita Räsänen, Vesa-Ville Saarinen, Marko Seppälä, Sami Tahko, Ville Tulkki, Juha Turunen, Sofia Virtanen, Tanja Wetterstrand ja Kirmo Wilén! (Jos jonkun nimi jäi puuttumaan, niin nykäiskää hihasta jotta saadaan lisättyä listalle.)

Tulen Joutsenon Taidekesän valokuvauskurssista kirjoittamaan vielä lisääkin, mutta tällä kertaa koetin rajata tekstin päällimmäisiin ajatuksiini. Sitä tukemaan on hyvä lisätä pari Klik-lehdestä lainattua kirjoitusta kurssin alkuvuosilta. "Pari tarkoittaa kolmea" - Tommi Kähärä.


Klik 3/2000
Klik 3/2001
Klik 3/2002Ei kommentteja:

Lähetä kommentti