perjantai 10. heinäkuuta 2015

Judoleirillä Artjärvellä

Tämän tekstin voisi yleistää koskemaan mitä hyvänsä harrastusta ja siihen liittyvää leiriä, mutta en nyt halua. Kotiuduin nimittäin juuri judoleiriltä lasteni kanssa. Samalle leirille olemme ottaneet osaa jo kolmena vuonna peräjälkeen kokoonpanomme tosin hieman vaihdellessa.

Summer Judo Rocks -kesäleirin nuorimpia junioreita 
Artjärvellä, Orimattilassa
Kesäiset leirit tarjoavat enemmän tai vähemmän intensiivisinä mahdollisuuden irroittautua muusta maailmasta tyypillisesti noin viikoksi. Se yksi viikko harrastetaan pelkästään judoa (tai valokuvaamista, tai vaikkapa big band -musiikkia, tai mitä muuta hyvänsä). Ulkomaailma unohtuu täysin. Ympärillä on vain saman asian intohimoisia harrastajia, sekä kouluttajina pitkän linjan ammattilaisia (tai ainakin kovatasoisia harrastajia). Viikon aikana lähinnä vain harrastetaan, syödään ja nukutaan - ja kaikki muu unohtuu. Tällainen tehokuuri parantaa niin tekniikkaa kuin näkemystäkin, sekä nostaa motivaation huippulukemiin. Jos siis kaikki menee niin kuin pitääkin. Ja jos ei menisikään, niin aina sieltä ihan väkisin tarttuu matkaan kuitenkin jotain uutta ideaa, tekniikkaa tai ajatusta. Tai ainakin niitä uusia kavereita. :)

Olen itse osallistunut jo lapsesta asti erilaisille musiikkileireille, ja tänä kesänä olen jo 16. kerran järjestämässä Joutsenon taidekesän valokuvausleiriä. Se toimii samalla Suomen kameraseurojen liiton perinteisenä kesäkurssina. - Ja Orimattilan judoseuran järjestämälle judon kesäleirille olen osallistunut (lasteni kanssa) nyt kolmesti, kuten tuli jo todettua.

Mikäpä kuuluisi kesäleirien oheisohjelmaksi sen
paremmin kuin uiminen?
Tänä vuonna osallistuin leirille kaikkien neljän lapseni kanssa. Nuorin oli täyttänyt hiljattain viisi vuotta, ja 10-vuotias esikoinen menee syksyllä neljännelle luokalle. Aiempien vuosien tapaan osallistuin itse ohjelmaan lasten ehdoilla; en siis osallistunut esimerkiksi sellaisiin harjoituksiin, jotka loppuivat vasta lasten nukkumaanmenoajan jälkeen. Kerran päivässä on ihan riittävä treenitahti minulle intensiivijaksollakin.

Tämä Artjärvellä (Orimattilassa) järjestetty leiri on siitä esimerkillinen, että sinne sopivat mukaan kaikentasoiset ja -ikäiset judokat. Porukka jaetaan kolmeen eri ryhmään, ja niistä jokaiselle pidetään päivittäin kahdet harjoitukset. Kouluttajat ovat jopa kansainvälisesti tarkastellen huippuluokkaa. 300 leiriläisen joukko koostuu hyvin monipuolisesta joukosta judon harrastajia leikkiin panostavista päiväkotimuksuista, olympiakisoihin tähtäävistä nuorista aktiivikilpailijoista ja kuntoilumielessä harrastavista aikuisista, jopa eläkeläisistä - ja kaikesta siltä väliltä. Myös kansallisuuksia vilisee silmissä niin kouluttajien kuin kurssilaistenkin osalta; kaikki tiedotus tehdäänkin vähintään suomeksi ja englanniksi.

Mitä tähän Summer Judo Rocks -leiriin noin muuten tulee, niin meidän perheemme aikoo yksimielisellä päätöksellä osallistua sille viidellä-kuudella henkilöllä (kuudesta) myös ensi vuonna. Tämä riittäkööt itse leirin arvosteluksi tässä kohtaa. :)

Telttamajoituksessa/-sesta


Nykyaikaista telttailua ilmapatjoineen Artjärvellä...
Summer Judo Rocks -leirillä on mahdollista yöpyä yhteismajoituksen sijaan omissa teltoissa. Olemme lasteni kanssa hyödyntäneet tätä vaihtoehtoa jo kahdesti, ja tulemme hyödyntämään jatkossakin. Vesisateista huolimatta tämä osoittautui tänä(kin) vuonna hyväksi päätökseksi. Lasten unirytmi on erilainen kuin vanhemmilla, ja omissa teltoissa saimme noudatettua omille junioreillemme sopivia vuorokausirytmejä.Yhteismajoitukseen osallistuvien ikärakenne on niin laaja, että nuorimmat ovat olleet jo kaksi tuntia nukkumassa siinä vaiheessa, kun aikuisuutta lähestyvät vasta siirtyvät sisätiloihin viettämään iltaa.

Yleensä heinäkuun alussa järjestetyillä leirellä paistaa aurinko. Tänä vuonna oli kuitenkin poikkeus, ja sadetta saatiin melkein joka päivänä. Nykyaikaiset teltat onneksi kestävät senkin, joten emme kastuneet missään vaiheessa.

Tulen vielä erikseen kirjoittamaan arvion uudesta teltastamme (Halti Bigfun 6 Pro). En nyt tässä vaiheessa paljasta sen enempää, kuin että PLUS: teltta oli tilava ja tarpeisiimme sopiva, MIINUS: tulen samalla julkaisemaan pystytysohjeen, koska sellaista tai muutakaan käyttöohjetta ei pakettiin kuulu. Meiltä meni yhteensä kolme tuntia 1) löytää sopiva telttapaikka, ja 2) pähkäillä se teltta pystyyn. Mutta, 3) nukuimme kaikkina öinä hyvin, emmekä kastuneet rankoistakaan sateista huolimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti