sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Päivitys Kuopiosta

Kirjoittelin vuosina 2009-2011 juttusarjan kaikista Suomen 10 valokuvakeskuksesta julkaistavaksi Saimaan Kameraseuran jäsenlehdessä. Maailma on puolen vuosikymmenen aikana ehtinyt muuttua, ja kolmasosa keskuksista muuttanut uusiin tiloihin omamme mukaanlukien. Niinpä on tullut aika käydä keskukset uudelleen läpi. Osan teksteistä saatan kirjoittaa täysin uusiksi, osa kokee vain päivityksen.

Vieraskirjamerkinnät ovat gallerioille kultaakin kalliimpia.
Hoidimme velvollisuutemme kuntoon tälläkin kertaa. :)
Tänään poikkesin taas kerran Kuopiossa ja VB-valokuvakeskuksessa. Esillä oli viihdetaiteilija Pertti "Spede" Pasasen (1930-2001) muistoksi koottu näyttely, jossa käytiin läpi hänen elämäänsä. Tässä kuussa Spede olisi täyttänyt 85 vuotta.

Näyttelykuvat olivat mustavalkoisia, ja kattoivat käytännössä läpi Pasasen elämän alkupuoliskon lapsuudesta, koulun ja armeija-aikojen kautta oman perheen perustamiseen asti. Vaikka näyttely oli ihan hieno, en luultavasti pelkästään sen takia olisi Kuopioon asti ajanut. Mutta mukava sitä oli katsella kun nyt siellä päin piti muutenkin liikkua.

Jos jäin kaipaamaan jotain, niin still-kuvia Pasasen elokuvista - niistähän hän eniten oli tunnettu. Nyt näyttelykokonaisuus painottui yksityiselämään. Sekin on toki mielenkiintoista katseltavaa varsinkin, kun Pasanen tunnetusti piti sen julkisuudelta pääosin piilossa. Mutta sen lisäksi olisin siis kuitenkin kaivannut mukaan myös sen "julkisemman elämän" dokumentaatiota. Varsinkin niille, jotka eivät Pasasta ja hänen tuotantoaan tunne kovin hyvin, olisi tämä rinnastus ollut tärkeä.

Itse galleriaa oli uudistettu sitten viime näkemän, tai ainakin seinät oli maalattu tummemiksi. Siihen en osaa ottaa kantaa onko nykyinen värimaailma valokuvien taustaksi parempi kuin vanha. Valaistus kuitenkin oli yhtä hyvä kuin ennenkin.

Viitaten ylle, uudistettu "Suomen valokuvakeskukset" -sarja alkaa siis päivityksellä tekstiin vuodelta 2010.

VB-keskuksen miljöön muutoksista voidaan todeta, että rakennuksia on maalattu ja erittäin positiivisena asiana parkkimittarit poistettu. Negatiiviseksi asiaksi voinee mainita sisäänpääsymaksun nostamisen; se on nykyisin seitsemän euroa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti