keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Pihaton toinen alku

Avajaisvieraita 7.1.2015 Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen
ylläpitämässä Galleria Pihatossa. Avajaisnäyttelynä toimi
Patricia Seppälän säätiön tuottama Seppo Saves in memoriam.
Alkuperäinen matkakertomus julkaistiin Apu-lehdessä.
Tänään 7.1.2015 voidaan väittää, että uusi luku on avattu lappeenrantalaisessa valokuvataiteessa, kun Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry järjesti ensimmäistä kertaa näyttelyn Lappeenrannan kaupungin omistamassa ja ylläpitämässä galleria Pihatossa. "Valokuva ja valokuvataide ovat ansainneet paikkansa tässä kaupungissa," oli ensimmäinen ajatukseni. Siihen vaadittiin vain noin vuosikymmenen työ. :) Hyvin positiivista on sekin, että tilasta tähän asti vastannut Etelä-Karjalan taiteilijaseura on lähtenyt avoimin mielin mukaan uuteen tilanteeseen, ja rakentavaa yhteistyötä on sekä jo tehty, että luvassa jatkossakin.

Suomen kameraseurojen liiton
puheenjohtaja Maria Hakokorpi-
Jumppanen ojentaa liiton viirin
26.10.1996 Saimaan kameraseuran
puheenjohtajalle Erkki Korhoselle.

Taustalla myhäilee liiton
koulutuspäällikkö Seppo
Kiljunen Savonlinnasta.
Ensi vuonna 20-vuotisjuhliaan viettävä Galleria Pihatto on jo aiemminkin liittynyt tärkeäksi osaksi lappeenrantalaista valokuvakulttuurielämää. Jo alusta alkaen vuonna 1996 (jolloin sitä kutsuttiin nimellä Pappilanpellon pihatto) sitä oli perustamassa Lappeenrannan kaupungin ja Etelä-Karjalan taiteilijaseuran ohella Saimaan kameraseura ry. Seura oli sen jälkeenkin aktiivisesti mukana gallerian pyörittämisessä useamman vuoden ajan; myös gallerian ensimmäinen vakituinen valvoja löytyi kameraseuran riveistä.

Jostain syystä yhteistyö myöhemmin kuitenkin suljettiin - valokuvataiteen aika ei kai ollut vielä silloin. Mielenkiintoinen yksityiskohta on kuitenkin se, että Suomen kameraseurojen liiton valtakunnallinen teemanäyttely "Erotiikka" järjestettiin Galleria Pihatossa 1996.

- Valitsimme aiheeksi erotiikan, koska halusimme mielenkiintoisen, elämänmyönteisen ja paikalliseen kulttuuriin sopivan aiheen, kertoi Saimaan kameraseuran sihteeri Esa Toppila.
Unto Ahjotulen performanssi Kalevi
Tarvaisen (viulu) ja Seppo Valkeajoen
(harmonikka) säestyksellä 26.10.1996


- Mikäli olisimme arvanneet viime aikojen tapahtumat, vähemmistöavioliittojupakat ja lapsiskandaalit, olisimme varmasti miettineet teemaa vielä uudestaan, SKsL:n puheenjohtaja Maria Hakokorpi-Jumppanen pohti puolestaan omassa puheenvuorossaan.

- Toisaalta, eikös se "liehuva Liekinvarsi" ole vähän täältä päin lähtöisin...? - viitaten Riitta Uosukaisen kirjaan.

En usko olevani mikään ennustajien lahja maailmalle veikatessani saman liiton vuosinäyttelyn 2016 tulevan järjestetyksi tuossa samassa paikassa. Saimaan kameraseura on jo tammikuusta 2008 lähtien kokoontunut valokuvakeskuksen tiloissa ja se täyttää ensi vuonna taas pyöreitä...

Galleria Pihatto tammikuussa 2015
Tänä vuonna "uuden" gallerian avajaisnäyttelynä toimii lehtikuvaaja Seppo Saveksen (1940-2013) muistonäyttely hänen Papua-Uuteen-Guineaan suuntautuneelta kuvausmatkaltaan vuodelta 1962. Ei ikinä ennen - eikä kai sen jälkeenkään - mikään suomalainen aikakauslehti ole lähettänyt toimittajiaan peräti neljän kuukauden ulkomaankomennukselle!

Suosittelen lämpimästi näyttelyyn ja tilaan tutustumista itse kullekin!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti