tiistai 11. maaliskuuta 2008

Aarne A. Mikonsaari 1945-2007

Arska Ympyräkameroiden koskikuvausretkellä
13.5.2006. Kuva: Janne Leppänen
Marraskuussa 2007 saimme kuulla suruviestin. Saimaan Kameraseuran entinen puheenjohtaja ja valokuvan monipuolinen vaikuttaja Aarne A. Mikonsaari oli kuollut. Hän oli kuollessaan 62 vuoden ikäinen.

Saimaan kameraseuran toimintaan Aarne tuli mukaan 1960-luvun lopussa. Hän päätyi lähes heti seuran puheenjohtajaksi, jossa tehtävässä toimi neljä vuotta, vv. 1969-1972. Valintaan liittyi hieman kapinaa seuran vanhaa polvea kohtaan, mutta samalla seuran toiminta aktivoitui pienen hiljaiselon jälkeen.

- Kyllä minulla varmaankin intoa oli siihen aikaan enemmän kuin taitoa, Aarne itse vähätteli ansioitaan.

Seuran tuonaikaiset aktiivit kuitenkin muistavat, miten juuri innostus ja motivaatio olivat ne tekijät, jotka kannustivat myös muita tekemään ja osallistumaan. Aarnen puheenjohtajuusvuosien aikana seuran  jäsenmäärän voidaan todeta tuplaantuneen ja toimintakertomusten pituuden vähintään kolminkertaistuneen.

Vaikka Aarne siirtyikin jo vuosikausia sitten Haminaan, piipahti hän silloin tällöin myös Lappeenrannassa; jäsenilloissa tervehtimissä kavereita tai näyttelyissä katselemassa kuvia. 

Aarne kuvasi paljon ympäristöään, ja erityisesti katoavaa maisemaa. Lappeenrannan-vuosina tätä kuvattavaa  riitti paljon, sillä aina kun Aarne sai vihiä jonkin talon purkamisesta, hän kävi dokumentoimassa sen. Tämän valtavan materiaalimäärän Aarne valtuutti perikuntansa lahjoittamaan Etelä-Karjalan museolle. Tätä voidaan pitää paikallisen kulttuurihistorian kannalta hyvin merkittävänä tekona.

Muistamme ”Arskaa” lämmöllä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti